Írástól Lélekig Életmód Magazinja

A tökéletes sárgabarackos gombóc titka

 

Tuti recept egy nagymama instrukciói alapján… Vagy mégsem?

 

Ó, kisangyalom, csak ez kell? Hát nagyon könnyű a barackos gombóc elkészítése! Végy egy kiló krumplit, héjában főzd meg, még melegen pucold meg, nyomd át krumplinyomón. Aztán várj, míg kihűl, különben megpimpósodik. Tégy bele egy csipet sót, egy kis olajat és annyi lisztet, amennyit felvesz. Hogy az mennyi? Hát úgy érzésre: ne legyen se lágy, se kemény. Aztán ügyesen megtöltöd barackkal, kifőzöd és pirított zsemlemorzsába forgatod. Kész. Na, így már biztosan el tudod készíteni te is, galambom!

Hát így nem tudok én jó gombócot főzni. Mert a gombóc mindig buci lesz, túl lágy, kifolyik belőle a barack, és jó sokat pepecseltem is vele… De imádom és a nyári életérzéshez hozzátartozik a jó sok gombóc a tejfölös bableves után. Egy dolgot viszont büszkén állíthatok: a gombócom akkor sem pimpósodott meg, amikor forrón gyúrtam össze a tésztát.

Még jó, hogy van van nekem mindenféle könyvecském. Az Etimológiai Szótárban meg is találtam, amit kerestem: A pimpó elsősorban növénytani szakszó, de a népies nyelvhasználatban ismeretes ‘penész <a bor felületén>’ jelentésben is.

Mivel elképzeléseim szerint én is leszek egyszer nagymama, már most gyűjtöm az én bölcs tanácsaimat a leendő kisunokáimnak:

  1. Ha újkrumpliból készíted, tehetsz bele egy tojást kötőanyagnak. Nem biztos, hogy kell, de nem is árt.
  2. Nem muszáj töltögetni. Főzd ki a gombócokat és mellé adj lekvárt vagy egy kis cukorral összefőzött gyümölcsöt. Így nem baj, ha nem találtad el a tészta állagát.
  3. A zsemlemorzsát először száraz serpenyőben pirítsd meg állandó keverés mellett, így jobban látod, hogy mikor sötétedik a színe, nem égeted meg. Ha megpirult, önts bele egy-két evőkanál olajat és kapcsold le a gázt.
  4. Ha a zsemlemorzsát felturbózod, sokkal gazdagabb lesz a gombóc íze. Pirítsd együtt pár deka darált dióval vagy kókuszreszelékkel!
Diós prézlibe forgatott gombóc házi vaníliás baracklekvárral

Diós prézlibe forgatott gombóc házi vaníliás baracklekvárral

 

Ha tudnék jó fotót csinálni… De még mindig rossz az a fránya fényképezőgépem. De azért az látszik, hogy milyen isteni is az én diós gombócom a saját, vaníliás sárgabarack lekvárommal. Nincs kedved elkészíteni ebben a melegben? Na jó, kisunokám, akkor gyere át délután, majd én főzök neked egy jókora adagot! Nagyon várlak!

 

Köszönöm, hogy benéztél hozzám. Ha hasznosnak, inspirálónak érezted a bejegyzést és olvasgatnál még, akkor látogass el az Írástól Lélekig nevű önismereti - grafológiai blogomra is. Vagy csatlakozz hozzánk a Facebookon, ahol beszélgethetünk mindenféléről. Gyereknevelés, oktatás, egészséges életmód, önismeret, finom ételek, nehéz döntések - vagy bármi, amit megoszthatnánk egymással. Legyen ez egy szuper jó közösség!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!