Írástól Lélekig Életmód Magazinja

Ha ezt megtudod a zselatinról, te is kerülni fogod

 

Bűnözni néha kell, szerintem ebben mindenki egyetért. De nem mindegy, hogyan! Mi lenne, ha a desszerted természetes hozzávalókból készülne?

 

 

Az egészségi állapotunk nagyban összefügg az elfogyasztott ételek minőségével, frissességével, vitamin- és ásványianyag-tartalmával és az esetleges adalékanyagok mennyiségével, milyenségével.

Hihetetlen, hogy mennyi-mennyi cukrásztermék tartalmaz zselatint. Zselatint, ami olcsó és tutira működik.

Belegondoltál abba, mi is ez?

A zselatin elsősorban háziállatok (szarvasmarha, ló) csontjából és kötőszövetéből kivont kollagén. A zselatint ipari keretek közt a húsipar és a bőrgyártás melléktermékeként állítják elő, elsősorban sertésbőrből, sertés- és szarvasmarhacsontokból. A hiedelemmel ellentétben a paták és a szarvak nem tartoznak a zselatin alapanyagai közé. (Forrás: Wikipédia)

Fúj.

Pedig milyen egyszerű is: csak belezuttyantod a krémbe, és már áll is, mint a tégla. Nem folyik, nem csomós.

És nem is látszik, nem is érződik, valójában mit eszel.

Ha alternatívákat keresel a zselatin lecserélésére, tudok néhányat:

  • mascarpone (Bármivel felturbózhatod, a tartást tuti biztosítja. Tegyél hozzá lekvárt, tejszínhabot, olvasztott csokit vagy gyümölcsöket. Vagy mindet. 🙂 )
  • tejszínben olvasztott csokoládé kihűtve, habosra felverve
  • főzött vajkrém – nem azonos a hidegen kikevert cukrozott margarinnal!
  • sűrű puding 
  • házi főzött vaníliakrém (tojással, vajjal, kukoricakeményítővel)
  • agaragar
  • útifű maghéj
  • pektin (lekvárok sűrítésére)

 

 

 

Köszönöm, hogy benéztél hozzám. Ha hasznosnak, inspirálónak érezted a bejegyzést és olvasgatnál még, akkor látogass el az Írástól Lélekig nevű önismereti - grafológiai blogomra is. Vagy csatlakozz hozzánk a Facebookon, ahol beszélgethetünk mindenféléről. Gyereknevelés, oktatás, egészséges életmód, önismeret, finom ételek, nehéz döntések - vagy bármi, amit megoszthatnánk egymással. Legyen ez egy szuper jó közösség!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Stee says:

    Az az állatokból kivont kollagén (zselatin) nagyon jót tesz pl. az ízületeknek is. Lehet, hogy fúúúj (pl. máshol a májra vagy más belsőségekre is ezt mondják), de attól még nem egészségtelen 🙂 A tejszínben olvasztott csokoládé (ganache krém, párizsi krém), kihűtve és felverve pedig rengeteg zsírt tartalmaz, és fenemód hizlal, bár kétségkívül nagyon finom 😀 Én azért nem temetem a zselatint, sőt gyakran főzök csontokból húslevest az ilyen állati eredetű kollagénért 🙂

  2. Éva Tóth says:

    Nem fogom kerülni. Nem igazán értem, ha valaki nem nem vegetáriánus mi baja van annak az állatnaka csontjával, amiről már (képletesen szólva) leette a húst. Úgyhogy nem kéne fújjogni és más étvágyát elvenni.
    Ajánlott dolgok helyette. a többség édességbe való, tehát sós zselék, kocsonyál kizárva… plusz olyanok, amikbe nem is szoktunk zselatint tenni, ámbár azt megnézem, hogy mondjuk egy gyümölcskocsonyába mascarponét tesz, vagy tejszínes csokoládét. De ebbe útifű maghéjt se tennék, mert ettől én kezdenék el fújjogni, már elnézést..(((
    A pektin lekvárfőzésnél jót tesz, de azért érdekelne, hogy ez miért természetesebb anyag, mint a zselatin?..)))
    Vörösmoszat, azaz agar-agar:tengeri moszatféleségek kocsonyás anyaga. Izé…. ez majdnem olyan gusztusosan hangzik, mint a bíborfesték anyaga. Mondjuk epres joghurtban..

  3. Istvánné Váradi says:

    Engem az döbbentett meg, hogy a cikk írója ezt eddig nem tudta. Nyilván vegetáriánus. Azért a nem vegákat nem kellene elrettenteni egy olyan dologtól, ami – szintén köztudottan – igen-igen hasznos az izületeknek. Az erre a problémára szolgáló gyógyszerek is ezt tartalmazzák. A zselatint nem kerülni kell, hanem minél többet fogyasztani belőle. Javaslom a cikk szerzőjének, hogy legközelebb, mielőtt egy “elrettentő” írásműbe kezd, járja körül egy kicsit a témát.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!